Probabil ai auzit deja foarte des cuvantul „mindfulness”.
In special, in mediul business, conceptul are tendinta sa devina un cliseu in anumite contexte.
Totusi, in varianta sa autentica, mindfulness-ul aduce o serie de schimbari benefice la nivel mental.
Toate aceste modificari intervin in momentul in care incepem sa constientizam momentul prezent. Ii judecam mai putin pe cei din jur si ne concentram mai mult pe propria persoana.
Cand esti „mindful”, intervin schimbari spectaculoase la nivelul creierului
Rezultatele unui studiu* din 2011 arata cum in cazul unor participanti la un program de mindfulness, s-au observat schimbari asupra materiei cenusii din creier.
Densitatea acesteia a crescut in urma participarii la cursurile de mindfulness si a schimbarii implicite de mentalitate. In 2015, in cadrul unui alt proiect desfasurat de Universitatile British Columbia, respectiv TU Chemnitz, s-au colectat datele a peste 20 de alte studii si s-a ajuns la concluzia ca mindfulness-ul influenteaza opt regiuni diferite ale creierului. Doua dintre ele sunt extrem de relevante pentru profesionistii din diverse domenii.
Prima se numeste cortexul cingular anterior si este o structura asociata cu disciplina si capacitatea de a te concentra pe activitatile in desfasurare. Persoanele care prezinta dezechilibre in aceasta zona a creierului sunt predispusi la agresivitatea si impulsivitate.
Totodata, ei prezinta probleme pe partea de flexibilitate mentala si identificarea de solutii practice. Pe de alta parte, persoanele care mediteaza constant au rezultate mult mai bune la testele de autodisciplina, rezista mult mai bine in conditii de stres si au tendinta de a invata din experientele trecute. Oamenii de stiinta sunt de parere ca stimularea acestei regiuni a creierului este esentiala pentru dezvoltarea capacitatii de luare a deciziilor, spune Dr. Vanessa Youness.
A doua zona relevanta este hipocampul, responsabila pentru o mare parte dintre emotii si amintiri. Este acoperita de receptori ai hormonului stresului (cortizolul). Motivul pentru care stresul cronic si depresia ii dauneaza. Acelasi studiu* din 2011 arata cum oamenii care se confrunta cu depresie au hipocampul mai mic decat persoanele echilibrate pe cele trei planuri (fizic, sufletesc si mintal). Cu alte cuvinte, linistea interioara, introspectia, meditatia si abilitatea de a nu te lasa coplesit de prea multe ganduri negative contribuie semnificativ la stimularea hipocampului si implicit la sanatatea creierului.
Mai mult, neurologii arata ca a fi mindful ne ajuta sa ne reglam la nivel emotional, incurajeaza gandirea, introspectia si constientizarea sinelui. „Mindfulness”-ul nu mai este doar un atribut pe care „ar fi bine sa il ai”. A devenit ceva ce trebuie sa ai pentru un creier sanatos si o capacitate optima de luare a deciziilor. Totodata, calitatea de a trai cu adevarat in prezent ne protejeaza de efectele toxice ale stresului, spune Dr. Vanessa Youness, fondatoare YOUness WELLness Clinic & Retreats.